وحید یامین پور مدرس دانشگاه امام صادق (ع) در همایش کف خیابون که به همت بسیج دانشجویی دانشکده رسانه خبرگزاری فارس در سالن اجتماعات این دانشکده برگزار شد، گفت: نبردی که امروز در آن قرار داریم نبرد روایت‌هاست و زمانی حتی زبده‌ترین نیروهای انقلاب تصویر نمی‌کردند که تحولات سیاسی و اجتماعی تا این حد تابعی از تحولات تکنولوژی‌های ارتباطی باشد.


وی افزود: رسانه چیزی نیست که ما در آن خودمان را تبلیغ کنیم و یا گزارش بدهیم بلکه رسانه به حدی مهم است که در سال‌های اخیر قدرت تابعی از رسانه شده است و ساز وکار تغییر تحولات سیاسی و اجتماعی در رسانه معنا پیدا کرده است.

عکس: حمیدرضا خدابخش


یامین پور با بیان اینکه وقایع فتنه 88 اهمیت رسانه‌ را به ما گوشزد کرد، ادامه داد: این درحالی بود که نیروهای نظامی کشور و نیروهای وفادار انقلاب تمرکزشان بر حفظ مرزهای کشور بود و به یک باره با فتنه 88 متوجه شدند که از درون مرزهای کشور گردان‌های ضد نظام می‌جوشد و این نشان دهنده آن است که تعریف ما از حاکمیت، تعریفی به‌روزی نبوده است.


وی با اشاره به اینکه این تعریف غلط باعث شد تا ما دیر به این موضوع پی ببریم و این خود باعث شد تا تلفات زیادی در این راه داده شود، تصریح کرد: تلفات در اینجا به معنای کشته شده ها نیست بلکه همان لطمه هایی است که به مشروعیت سیاسی و یا به سرمایه‌های اجتماعی و فرهنگی ما می‌خورد.


این استاد دانشگاه در ادامه گفت: تعریف قدیمی قدرت این بود که قدرت را در سخت افزار جنگی تعریف می‌کردند اما در حال حاضر قدرت دست کسی است رسانه‌ای در اختیار داشته باشد.

عکس: حمیدرضا خدابخش

یامین پور در ادامه با اشاره به توجه به روایت‌های تقابلی گفت: ما توجه‌ای به خوانش‌های تقابلی نداریم. تصور ما این است که نظریه‌های قدیمی علوم ارتباطات همچون گلوله جادویی همچنان دارای اعتبار است و اگر پیامی از تلویزیون پخش شود، مخاطب مستقیما آن پیام را دریافت می‌کند اما این تصور، تصور اشتباهی است.


وی با بیان اینکه متاسفانه به نقش اساسی و مهم مخاطب در رمزگشایی پیام‌ها توجهی نمی‌شود، اظهار داشت: به عنوان مثال رهبر معظم انقلاب زمانی که سخنرانی می‌کنند، تلویزیون و رسانه‌های ما فقط آن سخنرانی را تکرار می‌کنند و هیچ گونه روایت و یا تحلیلی از این صحبت‌ها ارائه نمی‌شود.


یامین پور افزود: شبکه‌های خارجی مانند بی بی سی و یا حتی العربیه چند برابر برنامه‌های تحلیلی صدا وسیمای جمهوری اسلامی ایران، سخنرانی‌های رهبر انقلاب را تحلیل می‌کنند.


این استاد دانشگاه با ذکر مثالی گفت: وقتی رهبر انقلاب این جمله معروف را می‌گویند که تلاویو حیفا را با خاک یکسان می‌کنیم رسانه‌های دشمن با طراحی روایت‌های تقابلی حس غرور و اقتدار صادر شده از کلام رهبر انقلاب را از آن گرفته و خواسته خود را جایگزین می‌کند.


وی ادامه داد: این تحلیل ها فقط به این خاطر انجام می‌شود که خوانش‌های تقابلی ایجاد شود و این اوج بی‌سلیقگی است که ما نقش مخاطب را در خوانش‌های تقابلی نادیده بگیریم.


مجری برنامه جهان آرا در ادامه به مسئله مهم شبکه های اجتماعی و پیام رسان های اینترنتی نیز اشاره کرد و گفت: در خوانش های تقابلی و ایجاد دستور روز که که مسئله بسیار مهمی است شبکه های اجتماعی نقش مهم و اساسی دارند.

عکس: میترا باباعلی


وی در انتهای صحبت‌های خود با تجلیل از فعالیت رسانه‌ای گروه‌های خودجوش و مردمی و تأکید بر اثربخش بودن این فعالیت‌ها خاطر نشان کرد: ماجرای تروریستی رژه نیروهای مسلح در اهواز نقطه آغاز تجزیه‌طلبی و ضربه به امنیت داخلی کشور تعیین شده بود که حضور خود جوش نیروهای انقلابی در عرصه تولید محتوای رسانه‌ای، برنامه سازمان یافته آنها را به هیچ تبدیل کرد.

انتهای پیام./

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *